GUFFANTI - Asortyment włoskich serów

GUFFANTI - Nasze włoskie sery

Rodzina Guffanti od kilkunastu pokoleń leżakuje własnoręcznie wyrobione sery w swoich piwnicach w Lago Maggiore.
 

 


Spis produktów | Guffanti - Sery z włoch

531105 Mozzarella di Bufala Campana DOP - Guffanti
10 x 250 g / KT
 
531104 Zestaw włoskich serów - Guffanti
6 rodzaji, ok. 3,0 kg / KT
 

1. Vera Pagliettina
Ser Vera Pagliettina jest miękkim serem produkowanym z mleka krowiego, owczego i koziego. Zawiera 48% tłuszczu w suchej masie i pochodzi Piemontu.
Swój smak uzyskuje poprzez dojrzewanie w słomie. Stąd też pochodzi jego nazwa. „Paglia“ oznacza słomę. Formowany w małe okrągłe bochenki, dekorowany i pakowany przy pomocy sznurka. Młody ser ma cienką skórkę, jest bardzo kremowy i charakterystczny w smaku. Z wiekem staje się bardzo pikantny.
- pasteryzowane mleko krowie, owcze i koazie
- Piemont
- jadalna skórka

 

 

2. Tometta Valle Elvo
Ser Tometta Valle Elvo jest włoskim miekkim serem produkownym z mleka krowiego. Zawiera 48% tłuszczu w suchej masie i pochdzi z Piemontu. Formowany jest w małe okrągłe bochenki. Cechą charakterystyczną pomarańczowa skórka z małymi niebieskimi i białymi kulturami pleśni. Barwiony jest szafranem. Im starszy tym bardziej staje się pikantniejszy.
- pasteryzowane mleko krowie
- Piemonte
- niejadalna skórka

 

 

3. Caciotta Toscana
Caciotta Toscana to rodzaj sera miekkiego wytwarzanego z mleka krowiego i owczego według starej toskańskiej receptury. Zawiera 49% tłuszczu w suchej masie. Jego aromat przypomina smak kwiatów i trawy. Ten łagodny ser pasuje idealnie do sałatek, bufetów serowch i do samego wina.
- pasteryzowane mleko krowie i owcze
- Toskania
- jadalna skórka

 

 

4. Sola
Ser Sola jest serem wytwarzanym mleka krowiego. Jego nazwa wywodzi od szczególnego wyglądu, jaki ma podczas dojrzewania, przypominającego podeszwę buta. Całe sery są okrągłe lub kwadratowe o średnicy 12-15cm. Konsystencja jest miekka, maśłana, biała i ma słodki smak. Swój aromat zawdzięcza dodatkowi ziół i kwiatów górskich.
- pasteryzowane mleko krowie
- Piemote
- niejadalna skórka

 

 

5. Ricotta affumicata carnica
Klasyczna Ricotta produkowana jest z mleka krowiego z Doliny Carni. Jest ona wędzona dymem bukowym przez 6-8 dni. Ricotta to klasyczny ser miękki, bardzo zwarty o swieżym i lekko słodkim smaku.
- serwatka krowia
- wędzenie żarzącym się drewnem
- Friuli-Wenecja Julijska
- jadalna skórka

 

 

6. Gorgonzola Piccante Extra -120 dni dojrzewania
Gorgonzola odlewana jest w cylindryczne bochenki. Stosuje się wyłącznie mleko pasteryzowane. Gorgonzola Piccante Extra dojrzewa przez 120 dni, co można rozpoznać po licznych szlachetnych pleśniach i intesywnej niebiesko-zielonej barwie. Ma trwały, intensywny i pikantny smak.
- pasteryzowane mleko krowie
- Penicillum Roqueforti, podpuszczka, sól
- niejadalna skórka

 

 


wstecz