NAZE PRODUKTY Z REGIONU

Produkty regionalne


Jagnięta rupińskie

Od setek lat owce jako ''poszukiwacze groszaków'' pielęgnują łąki ziemi rupińskiej. Dzięki tej naturalnej pielęgnacji terenu zyskuje regionalna flora i fauna. Owczarze przekazują swą wiedzę z pokolenia na pokolenie i dzięki temu utrzymują starą tradycję. Na terenach zielonych wokół rzeki Rhin przychodzą na świat jagnięta rupińskie. W hodowli zbliżonej do naturalnej żywią się wyłącznie mlekiem matki i pokarmem z soczystych brandenburskich traw. Jagnięta rupińskie są wytrzymałymi potomkami zadomowionego pierwotnie w Hiszpanii merynosa.

Więcej informacji


Linumerskie cielęta

Linumerskie cielę pochodzi od rasy limousine (francuskiej) i żółtej (niemieckiej) lub jest ich krzyżówką. Na świat przychodzą na łąkach regionu Rhinluch, karmione i wyprowadzane wpierw wyłącznie przez matkę. Później zwierzęta poszukują pokarmu w naturalnej okolicy błotnistej. Wokół historycznej rupińskiej wioski bocianiej Linum znajduje się wystarczająca ilość świeżych traw i ziół nie zawierających herbicydów i fungicydów. Dzięki naturalnemu odżywianiu i stałemu wybiegowi mięso cieląt linumerskich charakteryzuje się najwyższą jakością i tradycyjnym smakiem.

Więcej informacji


Havellandzka świnia jabłkowa

Leksykon smaku z 1894 r. określa świnię jako ''najcenniejszą perłę w koronie kultury''. Havellandzka świnia jabłkowa jest właśnie taką perłą. Ze względu na fakt, że jakość ma swoje korzenie w hodowli zgodnej z rytmem i warunkami życia właściwymi dla danego gatunku, rośnie ona pośród zdrowych krajobrazów zapewniających jej przestrzenne wybiegi. Podstawą karmy są naturalne ogryzki jabłek, które pozytywnie wpływają na samopoczucie i zdrowie zwierząt. Chów ze starych ras wiejskich odznacza się dobrą budową. W przeciwieństwie do przemysłowego tuczenia wysokowydajnego, głównym celem jest długotrwały i typowy dla rasy wychów.

Więcej informacji


Saalowska Wieprzowina Ziołowa

Pośród ostępów dzikiej przyrody znajduje się wioska młyńska Saalow. Nad krajobrazem brandenburskim horyzont rozciąga się w nieskończoność. To właśnie tu znajduje się ojczyzna świni ziołowej z Saalow. Regionalny specjał znany jest daleko poza granicami regiony Fläming. Pierwotny pokarm dla zwierząt uprawiany jest bez dodatku chemii, wyłącznie na polach tego regionu. Oprócz żyta zawiera on również przede wszystkim dzikie zioła i smaczne kwiaty polne, takie jak rumianek, miotła zbożowa czy stokłosa. Naturalne odżywianie oraz ekologiczny wolny wybieg mają pozytywny wpływ na zdrowie i wzrost zwierząt.

Więcej informacji


Dziczyzna z regionu Fläming

Brandenburgia należy do najbardziej zalesionych i bogatych w dziczyznę krajów związkowych Niemiec. Produkty rodzinnej firmy zajmującej się handlem dziczyzną Fläming-Wildhandel pochodzą od zwierząt żyjących na wolności w rewirach łowieckich naszego regionu. Zwierzęta rosną dzięki dużej ilości ruchu, a swój pokarm wyszukują, zależnie od pory roku, w warunkach naturalnych. Tym samym dziczyzna jest całkowicie pozbawiona szkodliwych środków, czy też karmy tuczącej, hormonów i lekarstw. Produkty z dziczyzny są tradycyjnym składnikiem niemieckiej kuchni i mają swój wkład w zdrowe żywienie. Havelland Express, we współpracy z Fläming-Wildhandel, oferuje przez cały rok regionalne produkty z dziczyzny zawierające gwarancję pochodzenia, a ich jakość pozawala na natychmiastowe zastosowanie w kuchni.

Więcej informacji


Ryby z jeziora Müritz

Jeżeli chodzi o ryby, Havelland Express ufa kompetencjom przedsiębiorstwa z tradycjami ''rybakom z Müritz'' z Pojezierza Meklemburskiego. Od dziesięcioleci rybacy każdego ranka wypływają na naturalne wody, aby łowić ryby o wyjątkowej świeżości. ''Rybacy z Müritz'' łączą tradycyjne rybołówstwo, hodowlę ryb i akwakulturę z innowacyjnym przerobem produktów. Przy tym gospodarowanie odbywa się ściśle według zasady długotrwałości. We własnej manufakturze największego niemieckiego zakładu rybołówstwa śródlądowego codziennie produkowane są specjały i wędzone świeżo złowione ryby.

Więcej informacji


Królik z regionu Beelitz

Beelitz nie jest tylko ojczyzną szparagów, jako że tu również ma swoją siedzibę najstarszy partner Havelland Express. Już w drugim pokoleniu mały, rodzinny zakład hoduje króliki z Beelitz zgodnie z rytmem i warunkami życia właściwymi dla danego gatunku. Karma bez sztucznych dodatków i powolny wzrost powodują, że ich mięso jest takie smaczne. Rasa ''olbrzyma białego'' wyróżnia się szczególnie wydatną produkcją mięsa. Nasz długoletni dostawca produkuje codziennie świeże specjały i stawia przy tym na bezwzględną jakość, która wielokrotnie już była wyróżniana, m.in. pożądanym Złotym Medalem Niemieckiego Towarzystwa Rolniczego.

Więcej informacji


Brandenburska kaczka wiejska

W małych, wybranych gospodarstwach wokół Berlina hodowane są brandenburskie kaczki wiejskie. Wywodzą się one z linii kaczek latających, zatem potrzeba ruchu leży w ich naturze. Dobrze wysiedziane i zadbane: W hodowli zbliżonej do środowiska naturalnego zwierzęta te mogą rosnąć zgodnie z rytmem i warunkami życia właściwymi dla danego gatunku. Powierzchnie wodne dają im możliwość zanurzania się i pielęgnacji piór. Pielęgnacja upierzenia służy przeciwdziałaniu chorobom. Poza terenami zielonymi stosowana jest wyłącznie karma nie zawierająca sztucznych dodatków o dużej zawartości zboża. Niezmieniony smak powoduje, że brandenburska kaczka wiejska jest regionalnym specjałem.

Więcej informacji


Berlińska manufaktura łososi

W małej manufakturze, na południu Berlina wędzi się jeszcze zgodnie ze starą tradycją. Trafne spojrzenie znawcy i doświadczenia mistrza wędzarskiego wystarczy, aby wyselekcjonować ryby, które nadają się do włożenia do wędzarki. W ciągu tygodnia ręcznej obróbce poddane zostaje 200 łososi, a wszystko z niesamowitą pieczołowitością. Przekazane z Rosji receptury mają ponad 100 lat. Inaczej niż przy wędzeniu przemysłowym, w berlińskiej manufakturze łososi towar soli się ręcznie, wędzi w małych piecach i wreszcie tnie, w świeżym stanie. Tak powstaje produkt, który wyróżnia się typowym, aromatycznym smakiem dymu. Filet błyszczy się w mocnym łososiowym kolorze i jest kulinarnym przeżyciem. Do asortymentu należą : "Łosoś wędzony tradycyjnie'', "Łosoś wędzony w drewnie sandałowym'' oraz "Filet z łososia Sankt Petersburg" (widoczny na zdjeciu).

Więcej informacji